dimarts, 30 de novembre del 2010

8.Com ha anat la setmana!? :)

Aquesta setmana ha estat molt intensa gràcies a les eleccions parlamentàries de Catalunya i sobretot pel grandíssim clàssic que vàrem viure ahir.
Bé, comencem per les eleccions parlamentàries, durant els pròxims quatre anys ens guiarà cap a la glòria, o això esperem, el Sr. Artur Mas. Va aconseguir la victòria amb 62 ascons, superant de llarg al PSC i al PPC.
La nostre opinió es que no ens acaba de fer el pes. Nosaltres haguéssim preferit un govern més independentísta com és el cas de Joan Laporta. Fen un petit Kit-Kat, ara parlarem sobre la maravallosíssima victòria del Futbol Club Barcelona devant del "gran" equip Real Madrid. L'equip català, que tots portem al cor, va passar per sobre el Madrid en tots els aspectes aconseguin un resultat i un partit històric. Va ser un rondo, una marejada constant durant tot l'espectacle futbolístic que vem poder tindre el plaer de disfrutar! El partit va acabar 5-0 amb gols de Xavi, Pedro, Villa(2) i finalment, l'últim per acabar la golajada de Jeffren Suárez.

El Barça goleó al Madrid en una noche histórica
Imatge del diari Sport.

També vam poder presenciar un mal comportament, la falta d'humilitat i el no saber perdre dels jugadors madridistes en varies ocasions.

El delantero estuvo patético y se limitó a criticar los errores de sus compañeros Foto: JAVI FERRANDIZ
Imatge extreta del diari Sport. 
Enfrontament entre Cristiano i Guardiola.

PD: no va l'accent a la lletra "I"

dimarts, 16 de novembre del 2010

7.1. Neologismes! :)

Per derivació: Cançó-cançoner; Pa-Panera; Oliva-Olivera; Taronja-Taronger; Peix-Peixateria.
Per composició: Supermercat; Obrellaunes; Portaplatets; Llepaculs; Paracaigudes.
Per lexicalització d'unes sigles: FIFA (Federació Internacional de Futbol Associat); FCB (Futbol Club Barcelona); CIPO (Centre d’Inserció Sociolaboral de Persones amb Discapacitat Intel·lectual); ACB (Associació de Clubs de Bàsquet); RENFE (Red Nacional de Ferrocarriles Españoles)
Per escurçament: Tele (Televisió); Cine (Cinema); Foto (fotografia); Cole (Col·legi); Fixa (Telèfon fixa)
Neologia de significat: Gratacel; Boca (del metro); Cadena (de l'ADN).
Manlleus lingüistics: 
     Moderns: Futbol (Anglès: football); Pizza (Itàlia: pizza)
     Antics: Anfiteatre (Llatí); Cromosoma (Grec)           



dimarts, 9 de novembre del 2010

6.2.Diari Ara!:)

Pensem que és un anunci força atractiu per l'espectador, ja que hi surten bastants personatges coneguts. També utilitza la repetició de la paraula "Ara", perquè es quedi gravada a la ment del receptor.
Els personatges coneguts que hi intervenen són:

·Antoni Bassas:  és reconegut perquè va ser locutor de catalunya ràdio durant molts anys. Ara treballa i viu a Washington com a enviat especial de TV3 i és periodista i accionista del diari "Ara".


Albert Om: és un presentador molt polivalent de TV3 ja que ha presentat molts programes, actualtment presenta "el convidat".


Toni Soler: és l'actual presentador, actor i director del programa de TV3 "Polònia", que està tenint molt èxit a Catalunya.


Xavier Bosch: és l'actual presentador d'"Àgora", un programa de política de TV3.

dimarts, 2 de novembre del 2010

6.1.Comparació de diaris:)!

La comparació entre els diaris Sport, Marca i Superdeporte:
El diari Sport acotuma a tenir una tendència favorable al F.C.Barcelona, solament mirant el títol principal (A rematar la Champions) i la imatge (Andrés Iniesta) juntament amb el "míster" (Josep Guardiola) es pot deduïr que es un diari barcelonista i culé.

En el diari Marca, en canvi, esmenten que el Madrid és el favorit per guanyar la lliga de campions, redactan en primera plana l'opinió d'un ex-jugador del Milà: Baresi.

D'altre banda, el Superdeporte, que es un diari menys popular, té una tendència favorable al València posant amb una imatge de l'estrella de l'equip, Mata, assegurant que marcarà el seu primer gol a la lliga de campions

Sport:

Portada de Sport (España)   

Marca:

Portada de Marca (España)

Superdeporte:

Portada de Superdeporte (España)

dimarts, 26 d’octubre del 2010

Ramon Llull


Biografia: Ramon Llull va ser un filòsof, poeta, místic i teòleg nascut a Palma de Mallorca l'any 1232. Va destacar sobretot per la seva poesía i filosofia. Provenia d'una familia imporant de Monpelier(França). Al 1257 es va casar amb Blanca Pîcany, amb la que van tenir dos fills. Les seves obres més destacades fóren El Llibre del Gentil i els tres savis, Blanquerna i l'obra més important que va publicar fou l'Arbre de la Ciència. També va crear la rosa dels vents abans de morir al 1315 navegant en un vaixell pel Mediterrani. 

 





Obres:
· Arbre de la Ciència(1296)
· Els cent noms de Déu(1289)
· Llibre de l'ordre de la caballeria(1281)
· Arts demostratives(1274)
· Llibre de contemplació de Déu(1276)


Fragment d'una obra:
Libre de Evast e Blanquerna
En la forest per on anava Blanquerna havia un castell molt forts, lo qual era d’un cavaller, lo qual per la força del castell e cor era forts de persona e sabia molt de fet d’armes, era molt ergullós e feïa moltes d’injuries a tots aquells qui estaven entorn sa encontrada.
Un jorn s’esdevenc que·l cavaller, tot sol en son cavall, guarnit d’aquelles armes que havia acostumades a portar, féu asalt en un castell que era d’un dona que havia molt bella filla. Ventura fo que lo cavaller atrobà la donzella fora les portes del castell, ab d’altres donzelles; e pres aquella e·n lo coll de son cavall la posà, a força de la donzella e de totes les altres, e entrà-se’n ab ella en lo gran boscatge.

Comentari:
Aquest fragment parla d'un caballer que voltan per un bosc, es trobà un castell on hi vivia una dozella de la que es ve encapritxar i va anar a buscarla.
Utilitza un catala molt àntic que costa de llegir i ens ha sorprès molt que utilitzar la "e" en comptes de la "i".

Bibliografia:
Wikipedia
Astrogea
Fragment de Blanquerna


dimarts, 19 d’octubre del 2010

Poesia musicada (Agustí Bartra i Lleonart)!

Agustí Bartra i Lleonart va néixer a Barcelona al 1908 i va morir a Terrassa al 1980, fóu un poeta i prosista enpanyol, descendent d'una família camperola i que passà part de la seva infància a Sabadell.
Va participar a la Guerra Cívil Espanyola en el bandol republicar, va passa per diversos camps de refugiats (Sant Cebrià, Argelers i Agde) abans d'arribar a Roissy-en Brie (Paris).

Aqui tenim un dels seus grans poemes:
Anna dorm

Anna dorm al meu costat.
Jo tinc el flanc lancinat.
Dorm, Anna, ferro i bondat.
Algú, en un moment beat,
va creure el món ben creat.
Anna dorm, castell gebrat.
Saps, Anna, el gall ha cantat
i, la nit, res no ha passat,
excepte el molt que he pensat,
fos cert o fos inventat.
Saps, Anna, el gall ha cantat,
i no te n'has adonat
des del teu son ancorat.
Anna dorm al meu costat.
Jo tinc el flanc lancinat.
Saps, Anna, el gall ha cantat.
Dorm, Anna meva, dorm, amb la testa mansa
com acatant la nit.
Regina de la pau, que en traüt i bonança
governes amb un dit.
Des del meu desconhort, dic les epifanies:
primer surt del teu front
el nostre solixent, l'astre dels nostres dies:
corona, vol i món.
Surt la lluna després, lluna de nuviatges
que entrà a casa a Roissy
i fou el testimoni dels primers abordatges
dels nus de tu i de mi.
De la teva mà dreta, s'aixeca, amor, l'au ígnia
que allunya tots els gels
i se t'enrosca a l'ombra, com si fos una insígnia,
el llarg serpent d'estels.
Non-non, Anna, non-non -dic amb la veu de llana.
El gall canta de nou.
Ning-nong, amor, ning-nang -dic amb veu de campana
tatuada pel rou.
Non-non, Anna, non-non -dic amb veu de pistil.
ning-nong, Anna, ning-nang -dic, freturós d'asil.

Tot seguit tenim el link de la pàgina on hi ha el poema musicat:
http://www.musicadepoetes.cat/app/musicadepoetes/servlet/org.uoc.lletra.musicaDePoetes.Titol?autor=49&titol=234

dimarts, 5 d’octubre del 2010

No sabem que fer!

Avui a la classe de català, estem bastant aburrits perquè no sabem que podem fer i estem esperant que siguin les 11 per fotrens un especial amb cocacola. Estem buscant informació del quart cinturó per defensar el punt de vista favorable de la seva realització.

dimarts, 28 de setembre del 2010

El Quart Cinturó: Cohesió

 Utilitza en el primer paràgraf i el subtítol varies vegades la frase "El Quart Cinturó" per tal de que el lector sapiga quin és el tema del text. No fa servir massa la substitució lèxica, ja que en els primers dos fragments del text utilitza tres cops la paraula traçat, poden utilitzar sinònims com per exemple recorregut. Utilitza bastants el·lipsis i connectors durant tot el text.
Per tant, és un text bastant cohesionat, però té alguns errors.

El Quart Cinturó: Coherència

És un text coherent en totes les parts, perquè compleix amb l'esquema general que ha de tenir un text coherent:
Títol: Quart Cinturó, quatre traçats.
Introducció: El Pla Territorial Metropolità desvela les alternatives. ERC i ICV defensen traçats de mínims. Encara no hi ha fumata blanca, però almenys es coneix el nom dels candidats. El Quart Cinturó no té un traçat definitiu, però sí quatre alternatives finals, totes recollides en el Pla Territorial Metropolità de Barcelona aprovat el 20 d’abril. De fet, aquest pla, que es va aprovar després de quatre anys de discussions entre els socis de govern, conté un apartat especial per al Quart Cinturó, que és l’única infraestructura, de les múltiples que dibuixa per al futur, que té més d’un traçat.
Desenvolupament: A ningú se li escapa que si això és així és perquè set anys després d’arribar a la Generalitat, el tripartit encara no s’ha posat d’acord en un traçat únic. De fet, essencialment, les posicions són les mateixes que l’any 2003. De l’autovia maximalista –que va ser la proposta inicial del ministeri de Foment– al carril bici que proposa Iniciativa. Mai trenta quilòmetres de carretera havien donat per a tantes discussions, debats, informes i contrainformes.

De fet, el Quart Cinturó ja va ser el principal obstacle per a la signatura del Pacte Nacional d’Infraestructures (PNI), que ni CiU ni el PP ni Foment del Treball van signar. Només la intervenció directa del conseller Nadal, que va prometre a entitats com la Cambra de Comerç que el Quart Cinturó es desbloquejaria digués el que digués el text del PNI, va permetre que el gruix dels signants anés més enllà dels socis de govern i els sindicats. Fins i tot hi va haver qui –Pimec– va signar el PNI amb una nota al peu de la firma en què assegurava que es replantejaria la seva presència en el pacte en cas que el Quart Cinturó no formés part del Corredor Mediterrani.

Objectiu: traçat definitiu
Conscient que tot plegat podria suposar una taca en el seu bon expedient com a titular d’Obres Públiques, el conseller Nadal vol tancar la legislatura deixant el traçat definitiu com a herència per al seu successor o per tenir les mans lliures per executar-lo si conserva el càrrec.

De les quatre alternatives que apareixen al mapa, la del ministeri de Foment està descartada d’entrada. És hereva de la xarxa arterial metropolitana que el 1974 va aprovar el ministeri d’Obres Públiques. Inicialment estava pensava com un gran bypass per a trànsits de llarg recorregut, que s’estalviarien d’entrar al complicat corredor de la B-30, que durant els anys vuitanta i noranta va quedar col·lapsat tot i les successives ampliacions. Es tracta d’una alternativa que passa massa allunyada dels principals nuclis urbans i que és molt poc capil·lar per contribuir a la millora dels trànsits interns del Vallès, o fins i tot per connectar aquesta comarca amb el Baix Llobregat.

L’aprovació definitiva del traçat del ministeri, l’any 2003, va coincidir amb l’arribada del tripartit a la Generalitat. Llavors tant Esquerra com Iniciativa van imposar la reformulació total del projecte. Però durant els últims set anys, tot i les diferents propostes de traçat que s’han posat sobre la taula per permetre que el Quart Cinturó combinés trànsits de mitjà i llarg recorregut amb els intercomarcals, els dos socis han seguit insistint en uns traçats que no tenen res a veure amb una via de gran capacitat.

Al contrari, els dos socis parteixen d’una alternativa conjunta entre Terrassa i Polinyà, passant pel corredor per on ara mateix passa la línia de Renfe fins a Sabadell. A partir de la capital vallesana, la proposta passa per la millora de la C-155 fins a arribar a Palau-Solità. Aquí les propostes d’Iniciativa i Esquerra es divideixen.
Mentre la dels republicans va a buscar el corredor de la AP-7, la d’Iniciativa enllaça amb la ronda de Granollers.

Cap de les dues alternatives, però, compta amb un estudi de traçat seriós ni ha passat cap tràmit administratiu. Fent un cop d’ull al mapa es pot comprovar, a més, les giragonses que fan els traçats, cosa que descartaria absolutament que la carretera servís per a trànsits de llarg i mitjà recorregut. Tampoc queden clares en aquestes propostes les característiques d’aquesta via, si estaria interrompuda per rotondes al mateix nivell o quants carrils tindria.

Conclusió:
L’alternativa viable
La quarta alternativa, en canvi, sí que compta amb un estudi que n’avala la viabilitat, tant pel que fa al traçat com a la capacitat. Es tracta d’un recorregut dibuixat per un grup d’enginyers encapçalats per Manuel Herce per encàrrec del departament d’Obres Públiques. És menys agressiu que el de Foment perquè s’acosta més a les trames urbanes. Aquest traçat també millora la connectivitat amb els polígons que hi ha a la zona i permet el pas de trànsits de llarg recorregut provinents de la C-17 o la C-58.

L’avantatge d’aquest darrer traçat, a més, és que ja ha passat per un procés d’informació pública i al·legacions. D’aquesta manera és més fàcil que el ministeri de Foment l’assumeixi, almenys en part, com a propi. Serà l’única manera de poder dir, 36 anys després de planificar-lo, que per fi habemus Quart Cinturó.
 
Nom i població:  
Quim Torrent
Barcelona

Exclusió d'un company molt estimat

Hem patit uns camvis en el grup per culpa d'un malentès amb una parella i com que érem tres ens hem hagut que emportar la pitjor part. Des d'aquí desitjem molta sort al nostre estimat company Genís López en la seva nova aventura fora dels Tiretes.

dimarts, 21 de setembre del 2010

1. Heu utilitzat la Viquipèdia? Hi heu fet mai alguna aportació?
Sí, l'utilitzem freqüentment en treballs de l'escola i per curiositats personals. No, no hem fet mai cap aportació ja que està tot molt complert i correcte.

2. Podries contestar qui creus que fa les enciclopèdies de paper?
Creiem que les realitzen gent especializada amb aquest tema, professionals. També hi han editorials darrere de cada enciclopèdia.


3. En el següent enllaç hi tens l'ajuda de la Viquipèdia, una de les enciclopèdies col·laboratives més conegudes, on s'explica com funciona. Consulta-la i respon al teu bloc:
a) Qui pot escriure els articles d'una enciclopèdia en paper? I els d'una enciclopèdia col·laborativa?
Els que escriuen en una eciclopèdia en paper són professionals i en canvi els que ho fan en una col·laborativa, són persones que volen participar, compartir i ajudar a al lector a trobar tot el que necessiti.

b) Què vol dir exactament que els autors dels articles són "voluntaris"? Què creus que mou aquests voluntaris a fer aquesta feina?

Que poden entrar a la pàgina voluntariament per ajudar i participar en una obra col·lectiva on la gent aporta la seva opinió per el be de tothom., sempre i quan l'aportació sigui correcte i ben argumentada.

c) Creus que un treball pel qual no es cobra és necessàriament pitjor que un pel qual sí que es cobra?

Sí la gent ho fa és per voluntat pròpia, el tema de cobrar és important però és independent, depen de la gent.

4. En el següent enllaç hi tens una notícia en què se'ns parla de la Viquipèdia en català. Podries fer una valoració d'aquesta informació?
La viquipèdia amb català ja té uns 250.000 articles, té molt d'èxit tant amb persones grans com més jove. Tot gràcies a un article, Mare de déu del claustre. És la catorzena en el llistat idiomàtic en nombre d'articles.

5. Entra en el següent enllaç i digues per què han vedat l'ús de la Viquipèdia a la Universitat de Middlebury (EUA).
Aquesta gent es va fiar massa de la wikipèdia on no tot és cert, la gent expressa la seva opinió i quasi tot es cert menys algunes coses que poden ser incorrectes.

6. En aquest últim enllaç hi trobaràs un bloc. Digues què en penses?
Tu, no pots escriure tot el que vulguis, abans ho has d'enviar a l'editor que ho revisarà i mirarà si tot esta correcta i no és una enganyifa.

7. Saps què és el que es veu a la fotografia d'aquesta entrada?
Aquesta fotografia és la de un grup de falcons on es dediquen a fer figures humanes, jo, Genís López també en faig al meu poble, Castellcir.

                                           aquí a la dreta surto jo.

Presentació.

Nosaltres som els tiretes, el grup del Jaume Pascual, el Pol Plana i el Genís Lòpez. Estem decidits a treballar fort i ens comprometem a actualitzar el bloc setmanalment.
Els tres fem molt d'esport, anem a 4rt ESO B de l'escola Industrial d'Arts i Oficicis de Sabadell.
Tot seguit aquí teniu una imatge del nostre grup: